dinsdag 11 mei 2010

real life

Een impressie van hoe het er in "het echt" zou kunnen uitzien, in verschillende situaties. het is op te merken dat in de beelden niet overal de ondergrond is verhard, en dat er geen infoborden en fietsenstallingen zijn geplaatst, die moet u er maar even bij denken!

Integraal ontwerp

Bij het ontwerpen van toegankelijke systemen, die bepaalde groepen moeten weren, is het belangrijk dat het probleem integraal aangepakt wordt. De poort op zichzelf is niet voldoende om volledig performant te zijn, uiteindelijk kunnen fietsers er echt nog wel doorheen raken, met veel moeite, maar als ze weten dat ze niet binnen mogen, en als er voldoende duidelijke alternatieven zijn, worden ze al meer gestuurd in een bepaalde richting, en gaan ze misschien al niet meer proberen binnen te raken.

Het is dus heel erg belangrijk dat ook de omgeving mee ontworpen wordt. Er moet een fietsen stalling worden voorzien dicht bij de poort, er moeten verkeersborden worden geplaatst die aangeven dat fietsen niet gewenst zijn, er moeten duidelijke omleidingswegen worden aagegeven voor fietsers.
Eventueel kan de ondergrond in een dusdanig materiaal worden gemaakt dat meehelpt in het aangeven van juiste wegen, bijvoorbeeld met betontegels, voor de fietsbanen, en rubbertegels voor de "voetgangers" banen. Daarbij is het ook belangrijk dat de ondergrond van de poort verhard is, en niet kan verzakken, omdatdit moeilijkheden op kan leveren voor rolstoelgebruikers.

Kissing-Gate*

De kissing-gate, maar dan anders!

Om toch een beetje toe te geven aan de doelgroep situatie, heb ik het systeem, zoals het bestond, licht aangepast. Uiteindelijk blijft de doelgroep onvermijdelijk nog steeds beperkt, maar met een erg kleine aanpassing kon hij toch worden uitgebreid naar mensen die ook beperkt zijn in het gebruik van hun handen.

Wat zijn de aanpassingen: Ten eerste heb ik de maten van de sluis aangepast. De hoeken zijn afgerond tot een cirkel van 150 cm, de draaicirkel van een grote rolwagen, en de poort is verplaatst naar het midden van de sluis.
Daarnaast is het poortje zo uitgevoerd dat hij steeds naar het midden terugkeert in plaats van aan een kant te blijven staan. Aan de poort is ook een rol bevestigd die het openduwen met een rolstoel gemakkelijker moet maken.
Het poortje is ook beperkt in draaihoek (zie figuur). dit vormt geen belemmering voor rolwagens, maar des te meer voor fietsers. Onderaan in de figuur, wordt het openen van de poort in stappen getoont.

De vorm bestaat uit modules uit een geplooide aluminium-strip met een specifieke vorm en een rib aan de rand voor versteviging. Deze strip is ingewerkt in een betonblok, die het plaatsen moet vergemakkelijken. Verschillende modules, moeten verschillende opstellingen mogelijk maken (element voor het bevestigen van hekwerk, modules voor hoeken,...)
Een scenario voor gebruik, zowel hoe het wel moet, als hoe het niet moet!!
Klik op de afbeelding voor bewegende beelden!

zondag 2 mei 2010

test-opstelling Open deur

De test-opstelling die ik heb gemaakt voor de opendeurdag zag er als volgt uit.


Ikzelf was helaas niet aanwezig op de voorstelling, maar naar verluid waren de reacties op de voorstelling en het idee vrij goed, ook op de vormgeving van de maquette zelf, dus dat proberen we volgende keer te herhalen.
Er was blijkbaar ook een rolstoelgebruik(st)er aanwezig die wel enige commentaar had op de opstelling, daar hij niet geschikt is voor mensen met een beperking aan de handen of armen. Nu is het zo - zie onderstaand bericht - dat ik eerder al de beslissing had genomen mijn doelgroep te beperken tot mensen voor wie het wel mogelijk is, de armen en handen te gebruiken. Ik ga dus op basis hiervan geen wijziging aanbrengen in de opstelling. Ik ga wel rekening houden met deze (terechte) kritiek in die zin dat ik nu een zeer duidelijke en correcte verantwoording zal moeten 'schrijven', rond het waarom van de beslissing van de beperking van de doelgroep! Ik blijf dus bij mijn beslissing, maar tijdens de eindjury zal ik duidelijk moeten kunnen uitleggen waarom.

Nog een opmerking rond de maquette die ikzelf heb ondervonden is dat de afmetingen niet helemaal voldoen. Ik ben uitgegaan van één specifieke opstelling die ik gekregen had van ATO-vzw. Deze was geschikt omwille van de eenvoudige inplantbaarheid in een huidige situatie, maar had blijkbaar als nadeel dat hij te groot was om (brom) fietsers te weren. Ik ga dus de opstelling kleiner maken en de hoeken van de sluis afronden, zodat (brom)fietsers beter geweerd worden. 

maandag 26 april 2010

A man's got to do, what a man's got to do

Beslist, ik ga toch verdergaan met de Kissing-gate. Dit is het meest eenvoudige systeem, voor de meeste situaties redelijk performant en tenslotte ook aangeraden door de pro's.

Het zal zeker niet door iedereen als perfect worden bevonden. Maar in de gemiddelde situatie, met de gemiddelde rolstoelgebruiker kan het zeker wel dienen.

Specifiek zijn er twee bemerkingen die kunnen worden gemaakt. Ten eerste is het sterk afhankelijk van de gekozen afmetingen, of bepaalde rolwagens en fietsen kunnen passeren. Te groot, en er kunnen veel types fietsen door, en te klein en niet alle rolwagens kunnen er nog door. Ten tweede vergt het kissing-gate systeem een zekere vaardigheid van de handen, daar het poortje met de hand moet worden geopend. Dit maakt dat een bepaalde groep mensen inderdaad geen toegang zal hebben tot het terrein. Bij gebrek aan gedegen onderzoek van de noden en wensen (wie wil er eigenlijk toegang tot het terrein, in hoeverre zijn fietsen echt een probleem, ligt het probleem eerder bij kleine sportfietsjes -BMX'jes) Ben ik genoodzaakt een redelijk willekeurige beslissing te nemen wat betreft het "toepassingsgebied".  Deze beslissing is dus in het voordeel van de kissing-gate, maar dus helaas ook in het nadeel van enkelen.

Brainstorm galore

Al even niets meer gepost, dus hier dan een klein reeksje!


Ik heb van ATO vzw, inderdaad een goed idee gekregen tot oplossing, maar dat betekent natuurlijk niet dat we hier blindelings induiken, Brainstormen en nieuwe ideeën zoeken dus.

Ik heb een lentenamiddagje in Kapermolenpark doorgebracht, al kijkend naar de speeltoestellen, schetsend, en brainstormend en dit is het resultaat. Enkele variaties op het sluis idee en alternatieven.

maandag 19 april 2010

the key to a solution

"The National Key Scheme (NKS) offers independent access to disabled people to around 7,000 locked public toilets around the country.  RADAR would like all providers of accessible toilets to keep their toilets unlocked if at all possible.  The NKS is suggested for use only if the provider concerned has to keep the toilets locked to stop vandalism and misuse."





Een sleutel voor al uw problemen, verkrijgbaar in het VK, misschien ook bij ons?

dinsdag 30 maart 2010

Westkans en cO

Stap 1 revisited.
Om het probleem eerst open te trekken, contact gezocht met enkele experts in het vakgebied, dit keer in de vorm van de verschillende toegankelijkheidsbureaus - de provinciale organisaties die bezig zijn met het onderzoeken, ondersteunen van projecten en informeren van architecten, ontwerpers rond het thema - die Vlaanderen rijk is.

En dat heeft alvast het volgende opgeleverd. Een van de bureaus (ATO vzw) stuurde onmiddellijk volgend idee: de kissing gate!
Even later stuurde West-kans (adviesbureau van West-Vlaanderen) nog eens exact hetzelfde idee op. Dubbelblind zou ik bijna zeggen :)

het einde is nabij!

maandag 29 maart 2010

stap1 - inform

Eerste werk, probleem eens goed bekijken! Wat is het probleem? Poortjes? Aanvaarding, toegankelijkheid, inclusie, gemakkelijke bereikbaarheid,...? Misschien zit het probleem dieper? Emotioneel, niet alleen praktisch? Alleszins de moeite om eens verder te bekijken. Dus op zoek naar mensen die er meer van kennen, ervaringsdeskundigen, rolstoelgebruikers,... niet evident, maar de moeite waard!

Daarna tweede werk: informatie! Voor wie werken we, wat zijn de problemen die moeten worden opgelost, eisen, misschien wensen,... Hoe ziet zo'n rolstoel er eigenlijk uit? Houden we rekening met iedereen? of laten we de zwaarste gevallen uit de vergelijking? een kinderwagen met begeleider, hoe groot is dat? en dan bromfietsen, fietsen,...

Dus om te beginnen: de betrokken partijen: Rolstoelgebruikers, begeleiders, ouders met kinderwagen, fietsers, bromfietsers, hang-jongeren, gemeente/onderhoudsdiensten/politie,... bejaarden met bejaarden-mobiel, doorsnee mens die erdoor wil, ...

eisen/wensen:
Om te beginnen vanuit de opdrachtstelling:
Eisen:
Zonder gebruik van sleutels of badges.
Licht materiaal.
Contrasterend (voor slechtzienden).
Betaalbaar.
Veilig ( er mag niemand in geklemd geraken)
wensen:
Duurzaam.(recycleerbaar – ecologisch)
Flexibel wat betreft breedte van de toegang. (rolstoel = 1.10 tot 1.20 m)
Het moet altijd werken, in die zin wordt eerder gedacht aan iets mechanisch dan aan iets elektronisch
Mooi design (visueel aantrekkelijk)
Eventueel tegelijkertijd werkend in twee richtingen

Meer eisen wensen van de doelgroep:
eenvoudig in gebruik, manier van gebruiken moet in een oogopslag duidelijk zijn. Géén geklungel!!
iedereen moet erdoor kunnen (wie is iedereen??)
snelle doorgang, geen methodologische stappenplannen!
 Opmerking: wie is onze doelgroep moeten we rekening houden met iedereen? Met blinden, kinderen, ouderen, mentaal gehandicapten, gebruikers van een elektronische rolwagen, gebruikers van een "scoot-mobiel",... Is het mogelijk om de doelgroep af te bakenen.


vanuit de te weren doelgroepen:
Bestand tegen vandalisme, brand, grafitti,..
bromfietsen en fietsen worden effectief tegengehouden.


Deze lijsten zijn niet eindig, en zullen in de loop van de komende tijd misschien nog aangevuld worden!

An ordinary day in an unusual place

Ceder-projectje afgelopen en hop naar het volgende. Met deze keer als thema: toegankelijkheid, inclusie, design for all,...
We zoeken naar oplossingen voor het sluispoortjes-systeem. Dagelijkse ergernissen hebben aangetoond dat rolstoelgebruikers deze hindernissen moeilijk kunnen nemen. Daarnaast zijn ze wel heel efficiënt tegen bromfietsen. Onze uitdaging wordt het zoeken naar een systeempje dat zowel bromfietsen buiten houdt als toegang verleent aan rolstoelgebruikers.



check!

woensdag 24 maart 2010

the end

Om te eindigen een esthetische hoge resolutie foto van het eindresultaat.

zondag 21 maart 2010

Augustine's urn

De finale komt eraan, daarom enkele beelden om deze zaak af te ronden.  "technische" tekening vindt u hier (indien de link niet werkt, copy/paste dan de URL in de adresbalk van je browser en klik Enter).

work in progress

test-modelletje op ware grote. Een goede foto volgt later!

dinsdag 16 maart 2010

Max Bill vs Ceder

Klein tussendoortje voor we aan het echte werk beginnen. Een Max Bill krukje (Ulmer Hocker) Het stoeltje werd ontworpen als zitmeubel/tafeltje/materialenkist/... voor de studenten van de Ulm school of Design (Retake van het bauhaus na WOII). Leuke testcase voor het proberen van een aantal bewerkingen met het ceder. Rekening houdend met de eigenschappen van het ceder heb ik de vorm licht gewijzigd zo is bijvoorbeeld het zitvlak iets dikker uitgevoerd. (en ik heb me hier ook niet gewaagd aan de vinger-verbindingen.)

minimale inspiratie

Nog wat inspirerende beelden rond minimalistische of minimale vormgeving (of maximalistisch, zoals sommige lieden wel eens durven zeggen,..) en wat kerkelijks om in de sfeer te komen. (in onbelangrijke volgorde: Donald Judd, Maarten Van Severen, Rietveld, Le Corbusier, Tadao, Soll Lewitt, Mark Rothko, Bart Lens, Robert Ryman, Reza Feiz,...)

Beslissing en herexploratie

Ik heb beslist om verder te gaan met het idee rond de uitvaartkisten of urnen en meer bepaald de urnen.
rondvraag bij verschillende begrafenisondernemers leerde me dat er wel degelijk vraag is naar mooie urnen en meer nog dat die vraag de laatste jaren is toegenomen en waarschijnlijk nog zal blijven toenemen. Daarbij is wel op te merken dat dit erg verschilt per regio. In west-Vlaanderen blijkt men een meer klassieke houding aan te nemen ten overstaan van uitvaarten, terwijl men er bijvoorbeeld in Antwerpen en meer nog in Nederland minder klassiek naar kijkt.
Hieronder enkele vormstudies.

Ik ga werken in een minimale vormentaal, erg strak en eenvoudig. De scheiding van de kist en het deksel ga ik proberen weg te werken in een schaduwvoeg. Het geheel probeer ik af te werken met een groen accent (lime-green) met groen als kleur van de hoop, het leven, eeuwige jeugd,..

dinsdag 2 maart 2010

exploration

Na de eerste ideeën ronde heb ik mij toegespitst op 4 discrete richtingen. Verlichting, deurtjes, zonnewering en grafkisten of urnes.

Hieronder vindt u verdere resultaten van de exploratie. Schetsen, ... telkens met enkele links naar voorgangers, bestaande objecten, inspiratiebronnen,...

1. mapping

2. Verlichting
Een verlichtingsarmatuur, die zo veel mogelijk gebruik maakt van de eigenschappen van de plankjes. Luster, bureaulamp, staande lamp,... (hier, hier, hier, hier ..)


3. Deurtjes
Opvulling van deurtjes en ladefronten. Alle delen die niet zelfdragend zijn. (nog, nog,..)

4. Zonnewering
Shutters of zonneweringen, die gebruik maken van de vorm van de plankjes. (meer, meer, ..)

5. Grafkisten
graf of uitvaartkisten, urnes,... (link, link,...)

woensdag 24 februari 2010

ritme

Ritme, herhaling, orde,... is een van de gedachtengangen die mij een beetje drijven in dit project. De vorm en hoeveelheid plankjes nijgen naar een veelvuldig maar ritmisch gebruik. Wanorde kan dan ook weer. Orde en chaos liggen dicht bij mekaar!
Enkele ideeën... (Shiro Kuramata, Bruno Munari, John Briscella, Donald Judd, Macintosh, Richard Long, The Brothers Dressler,... google zelf maar!)