dinsdag 11 mei 2010

Integraal ontwerp

Bij het ontwerpen van toegankelijke systemen, die bepaalde groepen moeten weren, is het belangrijk dat het probleem integraal aangepakt wordt. De poort op zichzelf is niet voldoende om volledig performant te zijn, uiteindelijk kunnen fietsers er echt nog wel doorheen raken, met veel moeite, maar als ze weten dat ze niet binnen mogen, en als er voldoende duidelijke alternatieven zijn, worden ze al meer gestuurd in een bepaalde richting, en gaan ze misschien al niet meer proberen binnen te raken.

Het is dus heel erg belangrijk dat ook de omgeving mee ontworpen wordt. Er moet een fietsen stalling worden voorzien dicht bij de poort, er moeten verkeersborden worden geplaatst die aangeven dat fietsen niet gewenst zijn, er moeten duidelijke omleidingswegen worden aagegeven voor fietsers.
Eventueel kan de ondergrond in een dusdanig materiaal worden gemaakt dat meehelpt in het aangeven van juiste wegen, bijvoorbeeld met betontegels, voor de fietsbanen, en rubbertegels voor de "voetgangers" banen. Daarbij is het ook belangrijk dat de ondergrond van de poort verhard is, en niet kan verzakken, omdatdit moeilijkheden op kan leveren voor rolstoelgebruikers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten